Daca ati avut vreodata situatii neplacute cu politia in trafic, desi ati respectat regulile de circulatie, sau ati facut o mica greseala si domnul politist nu vrea sa va ierte si va ameninta cu amenda sau cu ridicarea permisului de conducere, va spunem cateva tipsuri pe care este bine sa le stiti si care reprezinta dreptul dumneavoastra de a solicita cateva informatii agentului de circulatie.

In primul rand agentul de circualtie trebuie sa se prezinte si sa se legitimeze. Daca nu face acest lucru de buna voie, aveti tot dreptul sa solicitati acest aspect ca sa stiti cu cine stati de vorba.

Urmatorul pas pe care agentul de circulatie il va face este sa va spuna motivul opririi: filtru, viteza depasita, nerespectarea regulilor de circulatie, etc. Daca echipajul respectiv efectueaza un filtru, aveti tot dreptul sa cereti ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intervalul orar in care au permisiunea sa faca filtru, strazile sau ruta pe care actioneaza precum si numele persoanelor din echipaj.

Atunci cand sunteti oprita in trafic de un agent de circulatie si vi se spune motivul pentru care ati fost oprita, automat vi se cer si actele. Din momentul in care ati inmanat actele, nu are voie sa mai invoce si un alt motiv decat cel specificat inainte sa vi se ceara documentele.

Cand primiti amenda de la agentul de circulatie, sunt doua locuri unde trebuie sa semnati: primul este locul in care semnati pentru a recunoaste fapta si al doilea iar a doua semnatura este lentru a lua la cunostinta ca ati primit amenda. Regula de baza: semnati ca ati luat la cunostinta amenda, dar refuzati sa semnati pentru recunoasterea faptei. In felul acesta agentul este convocat la Tribunal sub asistenta juridica.

Un aspect foarte important de retinut este ca ori de cate ori exista probleme cu politia, fie ca e zi sau noapte, puteti sa contactati 112, Apelul National de Urgenta, si sa spuneti ca sunteti abuzat de echipajul “X”. Daca sunteti in Bucuresti in maxim 10 minute, un echipaj de la Politia Capitalei se deplaseaza la locul specificat in apel si se comporta ca la orice apel la 112, netinand cont de colegialitatea cu echipajul care v-a oprit. Chiar daca agentului de circulatie nu i se intampla nimic, este bine de stiut ca apelul ramane inregistrat la 112 si poate fi util intr-un eventual proces cu agentul de circulatie.

Daca sunteti opriti in legatura cu viteaza depasita si radarul, avem o veste buna: agentii de circulatie de la radare nu mai au voie sa dea filmul inapoi, Asadar, daca nu ati comis-o foarte tare, le cereti ferm sa va arate:

  • Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina de radar, sa aiba vizele la zi.
  • Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului.
  • Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce o masina a Ministerului de Interne, la fel, vizata.
  • Ordinul de serviciu. Este un fel de foaie de parcurs in care scrie unde au voie sa isi desfasoare activitatea.
  • Agentii de circulatie sunt obligati sa prezinte aceste acte, dar de cele mai multe ori nu sunt vizate cum trebuie sau mai rau, nu au aceste acte aupra lor. In acest caz fericit, va alegeti doar cu un avertisment. Noi va uram totusi, drumuri usoare!
Reclame