Cartea de salvare la Bord un document obligatoriu pe care şoferii trebuie să-l aibă în maşină

Şoferilor din România li se pregăteşte o lege surprinzătoare care îşi doreşte să sancţioneze exemplar orice abatere care ar putea conduce la perturbareatraficului rutier în interiorul Uniunii Europene.Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne, va permite în scurt timp identificarea şi sancţionarea tuturor şoferilor care circulă în afara graniţelor României.

Cadrul legal existent va fischimbat deoarece directiva Featured imageeuropeană care prevedea schimbul de informaţii între statele membre ale UE cu privire lainfracţiunile rutiere medii şi severe a fost iniţial adoptată pe un eşafodaj procedural greşit. Potrivit avocatnet.ro, Curtea de Justiţie Europeană a anulataceastă directivă pentru motiv de neconstituţionalitate. Astfel, imediat după anularea acestei directive, europarlamentarii au elaborat  un nou act normativîn baza căruia vor fi amendaţi şi sancţionaţi toţi şoferii care se abat de la lege în cadrul Uniunii Europene. Noua directivă europeană a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, în timp ce autorităţile române trebuiau să adopte una similară până cel târziu pe 6 mai.

Din păcate, MAI a iniţiat acestă procedură abia în cursul lunii iulie. Proiectul iniţiat de reprezentanţii MAI, prevede libera circulaţie a informaţiilor privitoare la abateri ale şoferilor români în toate ţările din cadrul UE. Ca element de noutate, se pare că schimbul de informaţii şi sancţiunile se vor aplica şi în Irlanda, Regatul Unit , Danemarca şi Elveţia.

Ţările sus-menţionate au ca termen limită de aplicare a măsurilor din noul cadrul legal anul 2017. Una peste alta, noul act normativ prevede că amenzile aplicate şoferilor români nu vor mai fi trimise obligatoriu la domiciliu de autorităţile române, atunci când nu se primeşte răspuns imediat şi nici atunci când datele din sistem nu au permis o identificare urgentă a şoferilor.

Cu alte cuvinte, şoferii români care vor primi sancţiuni consistente se pot trezi cu penalităţi serioase adăugate la depăşirea termenului limită înscris pe avertisment, asta în condiţiile în care poliţia rutieră nu mai trimite amenzile, dacă şoferul nu a răspuns şi plătit imediat amenda. Un alt document obligatoriu pe care trebuie să îl aibă şoferii sub parasolar este Cartea de salvare la Bord un document A4, fără de care se vor aplica amenzi serioase în România şi se poate rămâne fără permis.