Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest sicancelarul german Angela Merkel.bandicam 2015-08-27 20-22-22-043

Dramele refugiatilor se petrec in apropierea granitelor noastre, pe unde trece, de saptamani bune, cel mai mare val de imigranti, din Europa. Toti vor sa ajunga in Vest, mai ales in Germania, unde spera sa traiasca fara teama.

Pana atunci, traverseaza Serbia, unde au fost amenajate tabere in care se pot odihni. Dupa aceea, poposesc in Ungaria. Sunt familii intregi care si-au lasat casele si au fugit de razboaiele din tarile lor.

Speriati, sutele de refugiati aproape ca nu au crezut cand politistii unguri le-au spus ca pot trece granita din Serbia in Ungaria. Gardul de sarma avea o spartura pe unde trecea o cale ferata si pe acolo au fost lasati sa inainteze. Pana atunci, isi faceau loc prin sarma ghimpata.

Drumul acestor mii de refugiati din Siria, Iriak si Afganistan se opreste in Germania, tara in care vor sa isi faca o noua viata.

Ahamed are 36 de ani si era profesor de engleza in Siria. Acum doua saptamani, a fugit de acolo, impreuna cu familia, spre Europa. Din Siria, Ahamed si ai lui au plecat cu masina pana in Turcia, apoi, cu o barca, au ajuns in Grecia. Aici, un nepot de al lui a fost la un pas sa moara inecat.

Din Grecia pana in Serbia au mers mai mult pe jos, zile intregi. Acum au facut popas in Serbia, unde autoritatile le au ridicat corturi si unde primesc mancare, se spala si se odihnesc.

Ahamed: „Situatia este foarte grea, nu mai puteam ramane. In satul meu din Siria nu mai e nimeni, toti au plecat. Totul este distrus in Siria, nimeni de aici nu mai are casa acolo. Daca fiica mea se imbolnaveste nu mai exista niciun spital.”

Oricat de greu este acest drum, Ahmed stie ca va reusi in Germania. Dramatic este ca nu mai stie nimic de fratii si mama lui. Cu totii au fugit din cauza razboiului.

Ahamed: „In Siria, am fost un om inainte de razboi, acum sunt un nimeni, sunt zero, incerc sa imi fac o noua viata. Nici nu stiu unde este familia mea, mama si fratii, unde in lume.”

Intr-un cort alatural de la granita Serbiei il gasim si pe Halip, fost director de televiziune in Irak. Asteapta sa se opreasca ploia si sa treaca frontiera spre Ungaria.

Cu totii au luat drumul Europei dupa ce le a fost distrusa casa, iar Mohamed a fost la un pas sa moara cand in masina i-a fost pusa o bomba. Si ei au acelasi vis, sa ajunga in Germania, unde stiu ca vor primesc azil politic.

Pana atunci, cumnatul lui Halip, Mohamad, artist in Irak, ii inveseleste. Cateva ore mai tarziu, intreaga familie ajungea in Ungaria, ca sa isi continue drumul spre Germania.

Reclame