Cel puţin 70 de refugiați au fost găsiți morți în Austria, într-un camion, pe autostrada A4 (Ostautobahn), în apropierea localității Parndorf, scrie presa austriacă.

Potrivit cotidianului Krone, refugiații ar fi murit sufocați.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne austriac a confirmat că un camion a fost găsit pe autostradă, în apropierea orașului Parndorf. ”Din păcate, sunt mulți morți”, a adăugat acesta, dar a subliniat că nu are numărul exact al victimelor, într-o primă fază.  Ulterior, surse din Ministerul austriac de Interne au confirmat că este vorba despre peste 70 de cadavre.

Camionul ar fi fost parcat în zonă de miercuri seară. Poliția a fost sesizată de mirosul de putrefacție venind dinspre vehicul și chiar de un lichid care se scurgea din acesta.

Șoferul camionului a fugit, este căutat. Ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner a declarat, la o conferință de presă referitoare la această tragedie, că autoritățile austriece sunt alături de familiile victimelor. ”Gândurile nostre sunt către victime, către familiile victimelor”, a spus aceasta. Cei care au organizat acest transport ”sunt infractori, traficanți, iar acest trafic trebuie oprit”.
Poliția austriacă a precizat că victimele erau decedate de mai mult timp, pentru că unele cadavre erau deja parțial descompuse. Camionul, înmatriculat în Ungaria, ar fi fost abandonat, iar ușa din spatele vehicolului lăsată deschisă.

Peste 2.000 de imigranți au traversat la începutul săptămânii frontiera sârbă și au pătruns în Ungaria, țară membră UE și frontieră externă a spațiului Schengen. Printre ei, numeroși sirieni care fug din calea luptelor din țara lor. Ei fac parte dintre cele 7.000 de persoane care încearcă de săptămâna trecută să ajungă în Europa de Vest, după ce au trecut prin Grecia, apoi Macedonia. (I.D, M.C)bandicam 2015-08-28 15-17-13-372

UPDATE

Refugiaţii ar fi fost deja morţi în momentul în care vehiculul a intrat în țară, între miercuri seara și joi dimineață, a anunțat poliția locală, potrivit Reuters.
În momentul în care o patrulă de poliție austriacă a găsit camionul frigorific, care s-a aflat miercuri la Budapesta și care avea logoul unei firme de carne de pasăre, pe sub ușa din spate se scurgeau fluide din cadavrele aflate în descompunere. Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei slovace, camionul nu mai era în proprietatea acesteia, notează agenția slovacă TASR, citată de agerpres.ro.

„Putem presupune că decesele au avut loc cu o zi și jumătate sau două zile în urmă”, a declarat, într-o conferință de presă, șeful poliției din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, care a adăugat că ‘numeroase indicii’ arată că refugiații erau deja morți când camionul a trecut frontiera.

Poliția din Austria și cea din Ungaria au deschis imediat o anchetă. Conform primelor elemente ale investigației, refugiații ar fi murit asfixiați.
Iniţial, imediat după descoperirea camionului abandonat, autorităţile austriece anunţaseră că ar fi vorba despre 20-30 de morţi, „dar posibil să fie chiar 40-50”.  Numărătoarea s-a dovedit foarte dificilă, din cauza stării de descompunere a cadavrelor.

Reclame