1. Daca trecerea de pietoni este semaforizata, CASCA OCHII BINE cand se face verde pentru pietoni. E posibil sa vina un taximetrist grabit sau un cocalar care forteaza galbenul si sa te ia pe capota. Da, stiu, e vina lui, dar patrunjel pe piept iti va creste tie.Trecere-de-pietoni-1024x576-150x150

2. Daca trecerea de pietoni nu este semaforizata, CASCA OCHII SI MAI BINE. Asigura-te inainte sa treci strada, nu merge ca vita pentru ca in lege scrie ca „masinile trebuie sa dea prioritate la pietonii care traverseaza”. Da. masinile trebuie sa dea prioritate la pietoni, e corect. Dar daca tu esti pe trotuar, se cheama ca nu traversezi. Iar cand traversezi, uita-te in stanga si in dreapta sa vezi daca nu vine vreun nebun.

3. Trecerea de pietoni nu se traverseaza in fuga sau calare pe bicicleta. Asta scrie si in lege.

4. Pe trecerea de pietoni nu te razgandesti. Daca ai ajuns la jumatate, nu te opresti brusc si te intorci pentru ca risti sa ajungi pe botul unei masini.

Ieri era sa calc trei cretini pe trecerea de pietoni, asa cum am spus mai sus. Unul, cand am oprit la un centimetru de el, a inceput sa si urle cum ca-i trecere si ca trebuie sa ii dau prioritate. Am vrut sa cobor de pe motor si sa-i dau la prioritate pana nu mai ramanea cu nici un dinte in gura. Cretinul statea pe trotuar si povestea cu cineva si, cand sa trec, il saluta pe ala si o ia la fuga pe trecerea de pietoni nesemaforizata, in conditiile in care eu aveam 40-50km/h si eram la 5-6 metri distanta. Vede ca vin si ce face boul? Se opreste fix in fata mea. Si tot el era nervos ca il calcam.

Urmatorul caz a fost vaca care rade. Vede ca vin, asteapta sa ma aproprii si, cand sunt langa trecerea de pietoni, se angajeaza in traversare. Pun frana brusca, ma dezechilibrez, ma redresez si ma uit la vita care, oprita pe trecere, isi etala fasolea la mine. Dupa care isi continua traversarea in ritmuri de puli care rasunau din spatele vizierei castii mele.

Ultima a fost tot o vita care, dupa ce trece de jumatatea strazii, se opreste si se intoarce brusc. Nu stiu cum am evitat-o, chiar nu stiu. Un milimetru mai aproape daca era, o stergeam cu ghidonul. Si tot ea urla dupa mine ca nici pe trecerea de pietoni nu mai esti in siguranta in Romania…

Culmea este alta. Vitele astea, chiar si soferi fiind, cand ajung pe trecerea de pietoni uita un lucru: daca ai 40-50km/h (viteza legala) cu un vehicul si pui frana, respectivul vehicul NU SE OPRESTE INSTANT CA IN DESENELE ANIMATE.

Daca vezi ca masina e langa tine, asteapta naibii o jumatate de secunda sa treaca si apoi traverseaza. Da, trebuie sa-ti dea prioritate masina la trecerea de pietoni, nu contest asta. Dar ca sa ai prioritate, trebuie sa fii pe trecere si soferul respectiv sa te vada. Daca tu stai pe trotuar la povesti cu prietenii, nu se cheama ca traversezi, prin urmare masina nu incetineste. Daca te apuci de traversat cand autovehiculul este langa tine, risti sa fii luat pe capota tocmai pentru ce-am spus mai sus. Inertia e un lucru pe care nu-l poate controla nici un sofer. Chiar daca in desenele animate nu functioneaza, in viata reala e jale cu inertia asta.

Trecerea de pietoni nu e tarlaua lu’ tac-tu! Asta trebuie sa-ti intre bine in cap. Chiar daca tu crezi ca pe zebra aia esti un fel de dumnezeu, crede-ma ca nu esti. In primul rand, pe trecerea de pietoni esti cel mai expus. Mai sigur esti pe trotuar decat pe trecerea de pieton, sper ca stii asta. Chiar daca legea iti ofera niste drepturi pe trecerea de pietoni, ai si niste restrictii. Una dintre ele este CASCATUL OCHILOR. A doua este faptul ca nu trebuie sa fugi pe trecere sau sa mergi calare pe bicicleta. Daca gandesti cat de cat logic, te prinzi de ce anume trebuie sa faci aceste lucruri.

In concluzie, asa cum am mai scris si alta data, pentru momentul in care treci strada exista si o zicala: Daca nu belesti ochii, belesti pula. Si, repet, degeaba e vinovat ala cu masina pentru ca a calcat o vita care nu stie sa traverseze pe trecerea de pietoni daca vita se imbraca apoi in pardesiu de lemn de unica folosinta si se muta la garsoniera cu vedere spre cer si vecini linistiti.

Reclame