A trecut ceva timp de 11828771_616615355147763_3565115361693874757_ncand am anuntat acest articol, stiu…ma vor ierta domniile voastre, dar stiti cum e, ziua are doar 24 de ore si pentru mine si, asa cum spuneam intr-o zi, sa fii femeie, sotie, prietena, angajata si multe altele, cere timp. Timp ce in ultima vreme parca fuge de mine, eu fug dupa el, el fuge si mai tare si, pana la urma, ies mereu in dezavantaj. Asta este, ce sa facem?

Viata de sofer profesionist o cunosc binisor, chiar daca nu am condus niciodata nimic mai mult decat o masina mica. Stiu ca este grea, ca cere pasiune, ca este plina de riscuri, ca firmele de transport “serioase” sunt din ce in ce mai putine, ca salariile sunt din ce in ce mai mici si ca soferul profesionist roman de abia ajuns in Italia se loveste deseori de birocratie. Multe au fost si multe sunt povestile din parcare, ba ca tre’ sa schimbi carnetul, ba ca nu trebuie…ba ca ai nevoie de cartela tahografica italiana, ba ca nu ai…ba ca iti trebuie certificat de pregatire porfesionala, ba ca nu-ti trebuie…cam multe, nu?

Permisul de conducere
Primul, cel mai important, este el, permisul de conducere. Mai circula, si in ziua de azi, legenda ca dupa un an de zile de la stabilirea domiciliului pe teritoriul Italiei ai fi nevoit sa il preschimbi cu unul italian. Nu, nu este de mirare, aceasta legenda mai circula inca si in randul celor care ar trebui sa cunoasca legea pentru a o pune in aplicare. Raspunsul este nu, ca cetatean comunitar nu esti obligat sa iti schimbi permisul romanesc cu unul italian…si nici sa ceri recunoasterea lui de catre Statul italian. Evident, ar fi niste avantaje in cazul in care ai alege sa il preschimbi sau sa sa ii ceri reconoasterea: de exemplu, in nefericitul caz in care ai pierdut permisul, iti va fi mult mai usor sa obtii altul.
De retinut:
– odata preschimbat sau recunoscut, permisul va urmari regulile legislatiei italiene iar termenul de valabilitate, in cazul categoriilor C si D, va fi de 5 ani;
– pentru recunoasterea sau preschimbarea lui, in multe locuri vi se va cere o traducere a datelor de pe permis sau o declaratie consulara de autenticitate…ramane la discretia birourilor de la “Motorizzazione”, din pacate;
– certificatul medical este necesar doar atunci cand intre momentul stabilirii domiciliului in Italia si momentul in care ati prezentat cererea a trecut o perioada egala sau mai mare decat cea de valabilitate a permisului. In alte cazuri, daca prezentati certificatul medical, cu toate ca nu vi s-a cerut, termenul de 5 ani de valabilitatate va incepe sa decurga din momentul in care permisul a fost recunoscut sau preschimbat, si nu din momentul in care v-ati stabilit domiciliul in Italia;
– cererea poate fi prezentata ori la o agentie specializata ori direct la „Motorizzazione”…personal prefer prima varianta, costa putin mai mult dar se economiseste timp. Eterna mea problema!
– daca nu aveti nevoie sau ati ales sa nu prezentati un certificat medical, va fi nevoie sa prezentati si o fotografie autentificata de catre primaria orasului in care locuiti; doar in cazul in care nu prezentati cererea personal, la “Motorizzazione”.

Reclame