O treime dintre mașinile de la noi nu au o poliță RCA, deși este O treime dintre mașinile de la noi nu au o poliță RCA, deși este obligatorie chiar și pentru cele care stau în garaje, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței. Proprietarii riscă amenzi de până la 2.000 de lei, dacă dețin un autoturism fără poliță.

Din cele aproape 5 milioane de autoturisme înmatriculate în România, mai bine de 1,5 milioane nu au o poliță RCA. Este ca și cum, dintr-odată, toți șoferii din București ar circula fără să aibă o asigurare obligatorie. Din fericire, nu toate acest e mașini radar-radare-politie-1024x768sunt pe străzi. Multe sunt abandonate ori nefolosite. Dar toate trebuie sa aibă o asigurare, explică autoritățile, pentru că pot fi implicate în diverse accidente și produc daune.

Din 2011 până în 2015, procentajul autovehiculelor asigurate a scăzut. În 2011, peste 74% dintre autovehicule aveau asigurare RCA, potrivit calculelor Consiliului Concurenței, iar la jumătatea lui 2015 doar 72% mai dețineau o astfel de poliță, scrie profit.ro.

În opinia Consiliului Concurenței, principalele efecte ale numărului mare de autovehicule neasigurate suntcreșterea daunelor achitate de Fondul pentru Victimele Străzii și posibila majorare a contribuțiilor asigurătorilor. În final, cei care vor plăti pentru accidentele provocate de mașinile neasigurate sunt tot șoferii care vor să cumpere o poliță RCA.

Preţul poliţelor RCA va creşte în continuare, dar controlat, după cum anunţa la sfârșitul anului trecut şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară. Mişu Negriţoiu. Mai exact, tarifele pot crește cu cel mult 50% față de cele practicate în iunie 2015, potrivit unui protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanții ASF și cei ai companiilor de asigurări.