S-ar putea să îţi treacă prin minte că poţi face ce vrei tu pe şosele, doar eşti şofer cu acte în regulă, nu? Realitatea este că nu prea poţi să faci ce vrei tu.
Cu siguranta sunt soferi care spun: „eh, dar eu stiu ce fac”, „nu are ce sa se intample”, „ii arat eu”, etc. Adevarul este ca se pot intampla multe, de exemplu POTI MURI! Pare suficient?
Asadar, trebufii-atent-la-volan-cineva-drag-te-asteapta-acasa-3-350x245ie să ne păstrăm calmul, altfel ar fi un haos incontrolabil.

Pe langa condiţiile proaste de drum din tara noastra, soferii se confrunta si cu alte probleme precum pietoni care traversează neregulamentar, nebuni care gonesc prin sate cu drumuri înguste şi multe, foarte multe maşini. Aşa se face că stresul de la volan ajunge să concureze cu stresul de acasă sau stresul de la serviciu.

Nu pare mare lucru când spui „stres la volan”, dar un şofer care nu e calm poate să facă o greşeală la volan. Iar o greşeală poate fi suficientă pentru a contribui la statisticile dureroase care caracterizează siguranţa rutieră din România.

Iată, aşadar, o listă cu zece sfaturi care te pot ajuta să îţi păstrezi calmul atunci când eşti la volan.

10. Încearcă să dormi cât mai bine noaptea
Sfat mai ales pentru şoferii profesionişti: un somn bun poate să şteargă cu buretele foarte multe gânduri rele, în vreme ce o noapte tulburată de griji poate să ducă la foarte multă oboseală la volan. Iar oboseala la volan poate duce, la rândul ei, la accidente dureroase.

Sfat: lasă grijile pentru a doua zi şi încearcă să ai un somn liniştit. Asociaţia Naţională a Somnului din Statele Unite ale Americii recomandă ca un adult să doarmă în jur de 7-9 ore în fiecare noapte, în timp ce adolescenţii ar trebui să doarmă aproximativ 8,5-9,25 ore. Vă scoală părinţii sau soţia! Daţi-le cu studiul în cap!

9. Încearcă să pleci de acasă cu 20 de minute mai repede decât de obicei
Dacă pleci în ultimul moment la drum, cu siguranţă o să devii stresat, fiindcă traficul va fi foarte aglomerat, iar timpul o să se scurgă, parcă, mai repede. Sfatul e să pleci mai repede de acasă pentru a evita aglomeraţia. Şi, chiar dacă nu eviţi aglomeraţia, măcar ai un tampon de 10-20 de minute care îţi permite să ajungi la destinaţie atunci când trebuie.

8. Nu fi nervos când pleci la drum
Dacă nu ai dormit bine noaptea, s-ar putea să fii stresat încă dinainte să deschizi portiera maşinii. Încearcă să scapi de toate gândurile rele înainte de a ieşi pe uşa de la casă – uită de certurile nesemnificative cu iubitul sau iubita şi gândeşte-te unde trebuie să ajungi şi pe unde trebuie să o iei.

7. Cunoaşte-ţi traseul dinainte de a pleca la drum
Dacă pleci la drum în ultima secundă şi nu ştii pe unde trebuie să mergi, stresul la volan e garantat – ora la care trebuie să ajungi la destinaţie se apropie din ce în ce mai repede, iar tu mergi în direcţia greşită. Aşadar, planifică-ţi traseul dinainte de a pleca la drum. Poţi să faci asta chiar de la birou – ai la dispoziţie Google Maps şi Nokia Here, printre altele. Dacă ai posibilitatea, recomandarea noastră este să testezi traseul pe viu cu o zi înainte de marea întâlnire, astfel încât să îl poţi învăţa.

De asemenea, e foarte bine să explorezi alternativele la traseul tău principal, ca să poţi evita aglomeraţia atunci când e nevoie. Încearcă să nu o iei pe străzi pe care nu ai mai mers niciodată – s-ar putea să te rătăceşti şi să pierzi şi mai mult timp decât dacă ai fi rămas în aglomeraţie.
Dacă ai smartphone, fie el cu iOS sau Android, poţi să îţi instalezi o aplicaţie de navigaţie prin GPS – există câteva programe gratis care te ajută să ajungi la destinaţie fără prea multe bătăi de cap. Dacă nu ai telefon inteligent, poţi să investeşti într-un terminat GPS – sunt suficiente aparate care nu depăşesc preţul de 500 de lei.

6. Poziţia corectă la volan
Ai văzut şi tu destui şoferi care stau la volan ca şi cum ar fi pe scaunul de la dentist. Chiar dacă unii interpretează această poziţie ca una de şmecher, adevărul e că nu este o poziţie corectă. Potrivit specialiştilor, o poziţie corectă la volan implică următoarele:
– spătarul scaunului trebuie să fie reglat astfel încât la cot să se formeze un unghi de aproximativ 90 de grade. De asemenea, încheietura de la mână ar trebui să atingă partea de sus a volanului atunci când braţul e întins, iar spatele e lipit de spătar;
– scaunul trebuie să fie reglat astfel încât picioarele să se poată mişca libere în zona pedalierului.
Dacă poziţia la volan este incorectă, o serie de manevre dificile pot duce la frustrări, iar frustrările pot duce la stres. Ca să nu mai spunem că o poziţie incorectă la volan poate duce la un accident.

5. Ascultă muzica ta preferată
Dacă eşti blocat în trafic, ascultă muzica ta preferată în maşină. Cel mai bine ar fi să ai la tine un CD sau un stick USB cu melodiile care te fac fericit indiferent de situaţie. Dacă nu ai aşa ceva la îndemână, alege un post de radio care nu insistă prea mult pe vorbele moderatorilor şi pe reclame.

4. Ascultă podcasturi sau cărţi audio
Unele posturi de radio, atât din străinătate, cât şi din România oferă posibilitatea descărcării în format digital a unor emisiuni pe care tu nu le-ai prins atunci când au fost difuzate în direct.
Dacă nu eşti fanul podcasturilor, poţi încerca o carte audio pe CD sau stick USB. De ce nu, ai putea asculta un audio book chiar despre modalităţile în care poţi să rămâi calm în orice situaţie.

3. Lasă-i să claxoneze
Atunci când e foarte aglomerat, unii şoferi au impresia că toate probleme se pot rezolva prin claxoane, chiar dacă nimeni nu are nici o vină şi nimeni nu poate să facă nimic pentru a îmbunătăţi situaţia traficului.
Astfel, sfatul nostru e să-i laşi să claxoneze – dacă plusezi şi tu cu claxoane nu o să rezolvi nimic. De fapt, o să te enervezi şi mai tare.

2. Lasă-i pe alţii să treacă, fii corect şi politicos
Politeţea în trafic e o trăsătură din ce în ce mai absentă pe străzile din România, dar asta nu înseamnă că toţi şoferii sunt grosolani. Dacă e aglomerat – şi nu doar atunci – încearcă să fii politicos şi să îi laşi să treacă pe cei care vor să intre pe drumul principal, ignorând claxoanele din spatele tău. De asemenea, lasă-i pe cei care semnalizează de minute bune să schimbe banda. Nu te incomodează cu nimic, iar traficul se fluidizează.

1. Condusul nu e un concurs – mergi încet, respectă regulile de circulaţie, nu vorbi la telefon, nu te machia
Concursurile se ţin pe circuit, nu pe drumurile publice. Aşa că aplică regulile pe care le-ai învăţat la şcoala de şoferi sau, dacă nu le-ai învăţat, întreabă pe cineva care ştie despre ce vorbeşte.

Indicatoarele rutiere sunt acolo pentru a fi respectate, chiar dacă unii le ignoră. Aşa că fii cu ochii-n patru pentru indicatoare, marcaje rutiere, pietoni şi alte maşini. Altfel spus, concentrează-te la activitatea condusului, nu te lăsa distras de pasageri, telefoane sau alte activităţi care pot aştepta.

Nu uita să porţi centura şi să le ceri şi pasagerilor tăi să poarte centura de siguranţă, oricât de scurt ar fi traseul. Nu e o fiţă să porţi centura – deşi unii cred asta. Centura îţi poate salva viaţa atunci când un şofer care nu a fost atent la orele de legislaţie auto trece pe roşu la semafor şi intră direct în tine, chiar dacă maşina în care te afli tu nu s-a pus încă în mişcare.

Reclame