ORA DE IARNA 2016. Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore, fiind cea mai lunga zi din 2016. Ora 4.00 va deveni ora 3.00. In noaptea de sambata spre duminica vom dormi cu o ora in plus. Trecerea de la ora de vara nu va fi simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar.
Trei tari din UE (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor reveni la ora UTC, in timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda vor fixa ceasurile la ora UTC+1. La randul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia si Lituania isi vor fixa ceasurile la ora UTC+2.
Timpul Central European (CET) va ramane cu 6 ore inaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o ora inaintea UTC (de la doua ore decat era initial) si EST va fi cu cinci ore inaintea UTC (fata de patru ore cat era initial).
In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940 ora de vara a fost folosita din prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie. A urmat o perioada intre 1941-1979 cand s-a renuntat la aceasta schimbare orara. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) se trecea la ora de vara la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Din 1997 se foloseste ora de vara incepand cu ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie. In Romania, ora de vara are o diferenta fata de UTC de 3 ore.
Reclame