Preţurile la carburanţi sunt mai mici în România decât media din Uniunea Europeană, element explicat prin taxele relativ scăzute, în ciuda faptului că benzina şi motorina sunt de fapt mai scumpe decât în blocul comunitar.
Mai mult de jumătate din costul carburanţilor la pompele benzinăriilor din România este reprezentat de diverse taxe şi accize, însă în mod paradoxal acest lucru ne plasează sub media europeană în ceea ce priveşte preţurile finale.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei realizat în vara acestui an, preţurile la carburanţi sunt mai mici în România decât media Uniunii Europene.
„În ceea ce priveşte preţurile fără taxe pentru benzină şi motorină, în România preţurile se situau peste nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile cu taxe erau sub nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, ceea ce indică un nivel de taxare pentru motorină şi benzină mai mic la nivelul României, comparativ cu preţurile practicate în cadrul UE, la data de 4 iulie 2016”, precizează Consiliul Concurenţei într-un comunicat de presă.
na dintre explicaţii este că, de la începutul acestui an, TVA-ul din România a scăzut de la 24% la 20%. Întrucât preţurile fără taxe sunt mai mari în România decât media UE, Consiliul Concurenţei consideră că este oportună realizarea unei baze de date cu preţurile comercializate de companiile petroliere la pompă. În acest fel, clienţii se vor putea informa pe internet care sunt benzinăriile care oferă cele mai bune preţuri, iar acest lucru ar duce la o creştere a concurenţei.
„Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicaţii web şi/sau al unei aplicaţii mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceştia pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi preţurile oferite de acestea”, mai precizează Consiliul Concurenţei în comunicat.
Reclame