Controalele se vor înăspri în condiţiile în care sunt foarte mulți angajaţi la negru

actiune de amploare a fost demarată de autorităţile germane în districtul Saarland, după ce aici au fost sesizate numeroase nereguli cu privire la munca la negruMuncitorii români alături de cei bulgari prestau în condiţii foarte grele munci solicitante fără a avea contracte legale parafate, fiind plătiţi cu doar 2 sau 3 euro pe oră, adică foarte prost.
Potrivit jurnaliştilor de la ziarulromanesc.de, raziile au demarat pe 3 noiembrie, când o echipă formată din 140 de poliţişti au demarat verificarea firmelor şi a patronilor care exploatau de ani de zile sute de muncitori europeni. Aceştia din urmă locuiau în condiţii insalubre fără apă caldă şi fără acte egale fiind remuneraţi chiar şi cu doar 2-3 euro pe oră. La încheierea operaţiunilor au fost reţinute un număr de 5 persoane acuzate de exploataretrafic de persoane şi evaziune fiscală în formă gravă. Aceştia reuşiseră să înşele mii de muncitori pe care îi tratau după bunul lor plac.
Liderul reţelei infracţionale, germanul Rifat U., fusese condamanat şi cu câţiva ani în urmă în 2006 pentru infracţiuni similare. Originar din Neurkinken, germanul a primit atunci pentru delictul de angajări ilegale o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.
Stephan Labota, şeful poliţiei locale a subliniat că germanul a dus peste 21 de familii de români şi bulgari pe care îi ţinea în condiţii inimaginabile uneori îngrămădiţi într-o singură cameră unde nu exista bucătărie sau apă caldă. Bărbaţii primeau între 2 şi 5 euro pe oră deşi li se promiseseră 6 euro tariful legal minim acceptat. Ceilalţi membrii ai familiilor erau constrânşi să ceară ajutoare sociale de către membrii reţelei infracţionale.
Până în prezent au fost înregistrate doar 21 de cazuri de exploatare însă, după ce se vor confrunta convorbirile telefonice interceptate, surprizele pot fi mult mai mari. Doi dintre infractori au fost anihilaţi în landul Saarland în timp ce alți 3 au fost arestaţi în landul Baden-Wurttemberg. Anchetele şi raziile vor continua probabil pentru că numărul suspecţilor e mult mai mare.
Reclame