Comisia pentru transport a parlamentului german (Bundestag) s-a reunit pe 7 martie 2017, într-o şedinţă publică pentru a dezabte un proiect de lege privind personalului rulant.
Mai exact, s-a discutat pe tema locul unde își petrec șoferii profesioniști repausul săptămânal normal și posibilitatea interzicerii efectuării acestuia în cabina camionului.

Regulamentul UE 561/2006 care se referă la timpii de conducere și repaus pentru șoferii profesioniști, face diferenţa între repausul săptămânal normal de 45 de ore şi perioada de repaus săptămânal redus de 24 de ore.
Conform acestuia, şoferii de camion au voie să petreacă, la cerere, perioada de repaus săptămânal redusă în camionul lor, dacă există o cabină de dormit corespunzătoare, însă Regulamentul UE 561/2006 nu spune nimic de odihna săptămânală normală de 45 de ore. De aici și dezacordul dintre țările UE cu privire la efectuarea perioadei de repaus săptămânal normal la bordul camionului.
De altfel, așa cum ne explica și Virgil Purcărescu, președintele Sindicatul Șoferilor Drumuri Bune (SSDB), acesta este și motivul pentru care, de exemplu, Franța și Belgia au fost nevoite să introducă legi separate care definesc foarte clar noțiunea de repaus săptămânal normal și interzicerea efectuării acestuia la bordul camionului. Acum şi guvernul german se gândește serios la această soluție.
Acest lucru este salutat de sindicatul Verdi (Sindicatul unit din sectorul serviciilor), care spune că staţionarea nedemnă a şoferilor de camion în zonele de odihnă trebuie oprită.
Pe lângă acest proiect de lege, guvernul pregăteşte şi un proiect de lege în vederea modificării legii transportului de mărfuri, a legii privind reglementarea orelor de muncă pentru șoferii de camion independenți, a legii Codului Rutier precum şi a legii privind înfiinţarea unui birou federal pentru transportul rutier.
Reclame